*

harritkiiskinen

150 milj. työläisen lakko Intiassa ei kiinnostanut Suomen valtamediaa

Maailman työläisväestö nousee yhä laajemmin vastustamaan kapitalistista riistoa ja rintama voimistuu, vaikka valtamedia Suomessa yrittää tehdä kaikkensa tämän salatakseen.

Noin 150 milj. työntekijää oli ke 2. 9- 15 lakossa Intiassa. Lakosta puhuttiin yleislakkona, sen massiivisten yhteiskunnallisten vaikutusten vuoksi ja sellaiseksi oli työläisväki sen myös tarkoittanut. Tämä kuulostaa todella hyvältä ja oikealta suunnalta. Sitä se ei kuitenkaan ole sille harvainvaltaiselle oikeistopolitiikalle, joka työkseen rakentaa suurpääomalle ja monikansallisille suuryhtiöille sellaisia olosuhteita, joissa niiden voitontekomahdollisuudet olisivat mahdollisimman helpot ja yhteiskunnallista vastuuta toisaalta mahdollisimman vähän.

Nyt voi olla niin, että uutinen meni minulta ohi meidän valtamediassa, mutta epäilen, että koko asiasta ei ole hiiskuttu sanaakaan. Joku voi korjata.

Mikäli 150 milj. työntekijän lakosta ei ole meillä uutisoitu, ei siinä sinänsä ole mitään ihmeellistä, sillä kyse on maan valtamedian tavasta ja tasosta. Intian lakko on maanlaajuinen ja siihen otti osaa työntekijöitä laajasti kaikista työntekijöiden ammattikunnista.

Tämänkaltaisen, näin massiivisen työläisten vastarinnan uutisoiminen olisi oikeiston ja suurpääoman kannalta tietysti haitallista ja aivan vääränlainen impulssi ja esimerkki EU- alueella, jossa Brysselin eliitti on sitoutunut finanssikapitalismin ja suurpääoman harvainvaltaisen edun ajamiseen ja pysyviä halpatyömarkkinoita rakennetaan kiivaasti ja päättäväisesti.  Ammattiliittojen alasajo ja nujertaminen on tässä projektissa ollut ykköspäämääriä alusta saakka. Uusliberaali kapitalismihan rantautui Eurooppaan juuri Thatcherin nujertaessa Englannin kaivostyöläisten lakon verisesti.

Työläiset ja ammattiliitot vastustavat Intiassa oikeistohallituksen bisnes- politiikkaa, jonka aikeissa on heikentää työlainsäädäntöä huomattavasti, tehden mm. irtisanomisen työläisten mukaan aivan liian helpoksi. Hallitus aikoo myös yksityistää valtion omistamia yhtiöitä.

Työläiset vaativat mm. kattavaa sosiaaliturvaa kaikille työntekijöille, riittävää minimipalkkaa, kaikille työntekijöille samoja työehtoja ja YK:n alaisen Kansainvälisen Työjärjestön (ILO) asetusten noudattamista ammattiliittojen rekisteröintikäytännöissä ja kohtelussa ylipäätään.

http://www.industriall-union.org/150-million-workers-strike-in-india

http://asianlabourreview.org/2015/09/02/150-million-workers-on-strike-in-india-today/

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/india/11840570/Millions-strike-in-India-to-protest-against-Modis-labour-reforms.html

http://www.aljazeera.com/news/2015/09/millions-strike-india-government-labour-reforms-150902121919088.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Maailman työläisväestö nousee yhä laajemmin vastustamaan kapitalistista riistoa ja rintama voimistuu, vaikka valtamedia Suomessa yrittää tehdä kaikkensa tämän salatakseen"

Porvarimedia on porvarimediaa, vaikka voissa paistaisi!

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Olen kritisoinut miten huono palkka mm intian, bangladeshin ja etiopian työläisillä on huonojen työolojen lisäksi. Tähän minulle on vastattu pariiotteeseen että miten kuuliaisia nuo ovat suomalaisiin nähden kun eivät lakkoile ja suostuvat työskentelemään kohtuullisella palkalla. Euron päiväpalkalla ei minua tosin suomessa saisi töihin, vaikka saisi päälle (nöyryyttävää) toimeentulotukea.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niin, ehkä suomalaisten työttömien ei pitäisi kadehtia intialaisten jamitäniitäonkaan työpaikkoja. Sen sijaan Eteläranta 10:ssä ja SSS-juntassa ollaan aiheellisesti kiinnostuneita sikäläisistä työmarkkinaratkaisuista ja niiden dynaamisista vaikutuksista. Meillä pitää olla malttia vaurastua ja kehittää innovatiivisia ratkaisuja jämähtäneisiin rakenteisiimme. Kopioikaamme siis parhaita käytäntöjä Intiasta ja muista kehittyneistä talouksista. Ennen olimme Pohjolan Japani mutta tulevaisuudessa me voisimme olla vaikka jopa Pohjolan Bangladesh, jos vain haluamme yhdessä ponnistaa ...

Toimituksen poiminnat