*

harritkiiskinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Talouden globalisaatio

Kiinalainen vuosisata – maailman suurin talous

Media uutisoi voimakkaasti jo vuoden 2014 lopulla Kiinan siirtyneen maailman suurimmaksi ja vaikuttavimmaksi taloudeksi – eikä vain siksi että Kiinassa on 1382 miljoonaa ihmistä – [IMF|1]. Edellisen kerran Kiina oli maailman mahti 1400 – luvun alkupuolella, keisari Zhu Di: n aikakautena |2.

 

Paratiisi tehdään tyhjäksi ja mustaksi

Talouden osalta sopii tavoitella vahvasti säädeltyä markkinataloutta. Tämä toive näyttää olevan utopiaa, sillä kapitalismi tarvitsee elääkseen ja voidakseen hyvin koko ajan uusia markkina-alueita. Se ei ole mahdollista rajallisessa fyysisessä tilassa. Siksi suursota on kamppailussa viimeisistä luonnonvaroista mahdollinen suurvaltojen välillä, sillä ilman yhdentymistä yksittäiset valtiot ajavat vain omaa etuaan väkivallan keinoin.

Maailmantaloudesta

Maailma on maapalloistunut, väittävät viisaat, mutta katinkontit se on. Globalisaatiosta tulikin suuri kupla. Todellisuudessa kehitys on kääntynyt itsepuolustukseksi. Talous on kuin ottelu jossa jokainen pyrkii voittamaan ja turvaamaan oman taloutensa. Kaikki vanhat ja uus-klassiset talousteoriat tulkitaan oman menestymisen kautta.

Vain maahanmuuttoa koskeva kansallismielisyys kertoo, että kyse on rasismista

Perussuomalaiset sanovat olevansa kansallismielinen puolue. Kun puolueen toimia ja kannanottoja tarkemmin katsoo, koskee kansallismielisyys ainoastaan maahanmuutto- ja turvapaikanhakija- kysymystä. Tässä asiassa aletaan olla jo kiihkokansallisia ja joidenkin puolueen jäsenten yhteydet joihinkin fasistisiin ja rasistisiin järjestöihin on selvästi osoitettu. Puolueen puheenjohtajalle tämä on sopinut. Pidän erittäin törkeänä niitä puheita "elintasosurfareista", joilla viitataan välimeren yli pyrkiviin pakolaisiin.

 

Turbulenssi uhkaa Eurooppaa – eikä Saksakaan ole suojassa

*

Turbulenssi uhkaa Eurooppaa – eikä Saksakaan ole suojassa

*

Euroopan Keskuspankin EKP:n käynnistämän massiivisen joukkovelkakirjojen osto-ohjelman seurauksena kaikkien Euroopan lainojen korot – Saksan joukkovelkakirjoja lukuunottamatta – ovat syöksyneet pelästyttävän alhaalle.

Mitä tästä on odotettavissa?

Odotettavissa on, että Euroopan negatiivinen korkomarkkina uhkaa jokaista eurooppalaista kansantaloutta.

Kankaanniemen ristinnaulinnan ohessa...

Niukan uutispäivän takia media harjoittaa nyt parhaillaan Toimi Kankaanniemen ristiinnaulintaa ja märehtii pieleen menneitä kiekkokisoja.

Ajattelin ilahduttaa verenhimoista ja moralisoivaa mediaa tässä laittamalla tekemäni mielenkiintoisen artikkelin vuodelta 2005. (Huomaisin jutun kun meillä laitetaan nyt tiedostoja pilvipalveluun).

Komentotalous ja talouskomento

Toisen maailmansodan jälkeen muodostuneissa itäblokin maissa suunnitelmatalous kehittyi komentotaloudeksi. On selvää, että sille voidaan irvailla yhä tänään kuin tehtiin 1970-luvullakin. Suunnitelma- tai komentotalouden lähtökohtiin kuuluu talouden suunnittelun ja säätelyn valtiolähtöisyys. Tämä piirre sinällään ei ole kadonnut mihinkään nykyisten yhteiskuntien toiminnasta.

Länsimaiden taantunut porvaristo elää viimeistä vaihettaan.

Maapallo on muuttunut globalisaation edetessä pienemmäksi. Kun maailmantalous ennen koostui erillisistä, keskenään kauppaa käyvistä kansallisvaltioista, on maailma nykyisin yhtä suurta markkinapaikkaa, jota hallitsevat hirviömäiset, monikansalliset jättiyhtiöt, maapallon ympäri ulottuvine lonkeroineen. Se, milloinka nämä yhtiöhirviöt saavat imettyä viimeisenkin pisaran maapallon ja ihmiskunnan elinvoimasta, on vain ajan kysymys.

 

Rinnastus paljastaa "talouden globalisaation" todellisen luonteen.

Suurpääoma ja poliittinen oikeisto, johon Sosialidemokraattinen työväenliikekin nykyisin kuuluu, on jo kirkkaasti kaksikymmentäviisi vuotta perustellut täysin pidäkkeettömän vapaakaupan ja kahlitsemattoman kapitalismin ratkaisevaa merkitystä köyhyyden ja nälän poistamisessa maapallolta.

 

Poliittisen laitavasemmiston ja useiden kansalaisjärjestöjen näkemyksen mukaan pidäkkeettömän kapitalismin lahja maailmalle ei ole köyhyyden ja nälän poistaminen, vaan päinvastoin, niiden, sekä kaikkinaisen yhteiskunnallisen eriarvoisuuden lisääntyminen.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä